Workshops

Liefdevol Levenseinde

Vroeg of laat krijgen we allemaal te maken met het sterven van een naaste. Wil jij met vertrouwen, in liefde en verbinding een stervende kunnen verzorgen en begeleiden en tegelijkertijd adequaat kunnen handelen als het zover is?

Deze workshop is een dag waarin je reflecteert op het eigen levenseinde en het bieden van steun en zorg tijdens de laatste levensfase van een naaste.
Een dag rondom stervensbegeleiding, waarin het delen van kennis, ervaren middels simpele oefeningen en het aanreiken van praktische handvatten centraal staan.
Een dag ook waarin binnen een kleine groep voldoende ruimte is om eigen ervaringen te delen, emoties te onderzoeken die het besef van de eindigheid van het leven kunnen oproepen  en vragen te stellen.
We zullen spreken over hoe we omgaan met het levenseinde en onze eigen sterfelijkheid. Wat roept dat op? Hoe gaan we om met onze eigen emoties en blijven we in balans, bewaken we onze innerlijke ruimte? Hoe blijf je voor jezelf zorgen?

Daarnaast gaan we uitgebreid in op het stervensproces. Hoe ziet dat eruit, wat gebeurt er, welke signalen zijn er die het nabije sterven aandienen. Hoe ga je om met een stervende? Spreken over het levenseinde met de stervende. Wat kun je die nog bieden in de verschillende fasen van het proces? Zijn er onafgemaakte zaken en is het zinvol dat die aan de orde komen nog?

Even kort op een rij wat we o.a. behandelen:
Wat betekent sterven voor jou? Hoe ziet het sterfproces eruit? Rouw. Hoe communiceer je zonder woorden? Wat kun je met rituelen? Zijn er onafgemaakte zaken? Fysieke zorg en zelfzorg.

Na de workshop heb je handvatten om te begeleiden in de stervensfase van een naaste en heb je weet van de dingen die je hierin tegen kunt komen. Hoe je om kunt gaan met emotionele reacties. Je hebt kennis gemaakt met (non-)verbaal communiceren tijdens dit proces en hebben we de spirituele laag hiervan aangeraakt. Je weet hoe je een (afscheids)ritueel kunt verzorgen en hoe je een handmassage aan een stervende kunt geven.  Maar ook lichte zorgtaken, balans te houden in zorg voor de ander en jezelf komen aan de orde en weet je wat mogelijk is kort na het stervensmoment en daarna.

Het is dus beslist een intense dag over de eindigheid van ons leven, sterfelijkheid en stervensbegeleiding.

Een dag vooral aanbevolen voor naasten en mantelzorgers, maar ook voor professionals die beroepshalve met stervenden te maken krijgen. Om voorbereid te zijn in wat je te wachten staat als sterven zich in jouw omgeving aandient of als je belangstelling hebt voor het onderwerp.

Alle besproken onderwerpen van deze dag ontvang je in een bijbehorende praktische gids als naslagwerk.

Wij houden rekening met de RIVM richtlijnen van het moment.

Waar en wanneer?
3 oktober 2020 van 10.00 tot 17.00 (VOL) en
7 november 2020 van 10.00 tot 17.00
De Buurtfabriek, Peter van Anrooylaan 1, 6815 GT Arnhem
De kosten voor het bijwonen van deze dagworkshop bedragen € 75,00 inclusief koffie, thee, lekkers, lunch, certificaat en praktische gids.

Het is ook mogelijk de workshop Liefdevol Levenseinde te organiseren in uw huiskamer voor familie en vrienden of voor professionals in sterven en rouw op de eigen locatie.
Neem hiervoor contact op via de mail of bel 06-14441075

 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.