Workshops

Naasten Nabij

De workshop ‘Naasten Nabij’ biedt belangrijke inzichten en ondersteuning aan naasten en naaststaanden die geconfronteerd worden met het sterven van een dierbare, en aan nabestaanden. Deze workshop met gids helpt deelnemers om het proces van sterven te begrijpen en ondersteunt hen in de emotionele, spirituele en praktische aspecten wanneer een dierbare sterft.

Door deel te nemen aan de workshop leren deelnemers over de verschillende stadia van sterven, inclusief praktische tips voor palliatieve zorg, communicatie met de stervende en de emotionele ondersteuning die nodig is tijdens deze intensieve tijd. Het programma geeft ook informatie over thema’s zoals euthanasie, palliatieve sedatie en het bewust stoppen met eten en drinken naast het bieden van hulp bij de laatste verzorging en rouwbegeleiding.

‘Naasten Nabij’ is ontwikkeld om deelnemers niet alleen voor te bereiden op het afscheid maar ook om hen te helpen in dankbaarheid en liefde terug te kijken. Dit is een essentiële workshop voor iedereen die een geliefde in de laatste levensfase wil bijstaan, met de nadruk op liefdevolle nabijheid, respect en diepe menselijke verbinding.

“Wat voel ik mij dankbaar dat ‘Naasten Nabij’ een betekenisvolle, landelijk groeiende voortzetting krijgt van iets wat ooit klein begon en dat ik hier onderdeel van mag zijn.”

                  Zilla van Dijk, founding mother van Naasten Nabij

 

Thema's die aan de orde komen en die je straks ook na kunt lezen in het boekje Naasten Nabij zijn:

  1. Het belang van communicatie: Goede communicatie met de stervende bevordert een open en liefdevolle relatie in de laatste levensfase. Dit helpt zowel de stervende als de naasten in hun emotionele verwerking.
  2. Rouwbegeleiding: De workshop benadrukt het belang van ondersteuning bij rouwverwerking voor naasten, zowel voor als na het overlijden.
  3. Euthanasie en palliatieve sedatie: Er wordt informatie verstrekt over de mogelijkheden en ethische overwegingen rondom euthanasie en palliatieve sedatie, wat belangrijk is voor het maken van geïnformeerde beslissingen.
  4. Het stervensproces begrijpen: Inzicht in wat er fysiek en emotioneel gebeurt tijdens het stervensproces kan naasten helpen om beter te reageren op de behoeften van de stervende.
  5. Praktische zorgtips: Tips voor de praktische zorg voor een stervende thuis, zoals het omgaan met symptomen en het bieden van comfort, zijn cruciaal voor naasten.
  6. Emotionele ondersteuning: Het bieden van emotionele ondersteuning is essentieel voor zowel de stervende als de naasten, en helpt bij het verwerken van het naderende verlies.
  7. Spiritualiteit en afscheid: Aandacht voor spirituele behoeften en rituelen rondom het afscheid nemen, wat kan helpen bij het vinden van zin en het bieden van troost aan alle betrokkenen.

"Deze workshop is een echte aanrader voor eenieder die in dit onderwerp is geïnteresseerd en zijn/haar leven wil verrijken."
Teddy K.

Voorheen heette deze workshop Liefdevol Levenseinde en besloeg een volle dag. Nu gaat deze herziene workshop verder onder de naam Naasten Nabij gedurende een ochtend of middag.

In juli zullen de eerste data voor na de zomer bekend zijn. Deze zullen dan ook staan op de website van het Landelijk Expertisecentrum Sterven https://landelijkexpertisecentrumsterven.nl/naasten-nabij/

"Praktische, soms heel eenvoudige, maar superbelangrijke en vooral liefdevolle tips gekregen en oh zo’n mooie oefeningen zelf ervaren. Dit is een groot cadeau voor mezelf geweest dat echt iederéen zichzelf mag gunnen. Je leert veel over jezelf en kunt van zoveel waarde zijn voor een stervende. Dat ik het geleerde al een paar dagen erna kon toepassen bij mijn schoonmoeder was niet te voorzien, maar ik ben Yarí er enorm dankbaar voor."
Marjon M-H.

Na de workshop heb je handvatten om een naaste nabij te zijn in de stervensfase en heb je weet van de dingen die je hierin tegen kunt komen.
Hoe je om kunt gaan met emotionele reacties. Je hebt kennis gemaakt met (non-)verbaal communiceren tijdens dit proces en hebben we de spirituele laag hiervan aangeraakt. Je weet hoe je een (afscheids)ritueel kunt verzorgen en hoe je een handmassage aan een stervende kunt geven.  Maar ook lichte zorgtaken, balans te houden in zorg voor de ander en jezelf komen aan de orde en weet je wat mogelijk is kort na het stervensmoment en daarna.

Het is dus beslist een intens dagdeel over de eindigheid van ons leven, sterfelijkheid en ondersteuning bij sterven.

"De meest complete workshop stervensbegeleiding die ik ooit heb gevolgd. In de andere workshops wordt voortdurend gesproken over “Er Zijn”; Yari legt vanuit diep doorvoelde ervaring heel goed uit wat Er Zijn inhoudt op meerdere niveaus.
Mijn complimenten voor de zorgvuldigheid, gedegenheid, respect, ruimte voor eenieder en de goede liefdevolle verzorging."    Esther Z.

Een dagdeel voor naasten, mantelzorgers en anderzinds belangstellenden.
Een workshop die helpt om meer voorbereid te zijn wanneer sterven zich in jouw omgeving aandient. Een mogelijkheid ook om je op een andere, meer persoonlijke laag met sterven te verhouden.

Alle besproken onderwerpen kun je weer terug vinden in het boekje Naasten Nabij, dat nu nog in de productiefase is.

"Laagdrempelig, van mens tot mens, in alle aandacht, gehoord worden in wat er is te delen."
Irene R.


Wil je 1-op-1 over één of meerdere onderwerpen van deze workshop met mij spreken? Dat kan dat ook. We plannen een moment, jouw bijdrage aan de stichting en waar we afspreken, bij mij of bij jou. Dan kunnen we op een heel persoonlijke wijze met elkaar spreken en delen over 1 of meerdere van deze onderwerpen.
Neem hiervoor contact op via de mail of bel 06-14441075


Voor deze dag in eigen woonkamer of op uitnodiging van professionals op eigen locatie gelden andere tarieven.

Over de campagne van Stichting SIRE: https://sire.nl/campagnes/de-dood-praat-erover/

 

"Een inspirerende en liefdevolle dag, waarin ik de dood zijn plek binnen de schoonheid van het leven weer een stuk meer kon geven."
Nishavda T.

"Een prachtige, liefdevolle bijeenkomst waarin het einde van het leven en de liefdevolle begeleiding hier naar centraal staat."
Nora S.

"Zo bijzonder deze workshop te volgen! Een grote aanrader voor een ieder die in deze materie is geïnteresseerd."
Nina N.

Naasten Nabij is als Liefdevol Levenseinde in 2019 ontwikkeld door Zilla van Dijk, van Stichting Rituals to Root
Deze workshop is ook te volgen bij haar in Almere. Voor de actuele data zie haar agenda

"Voor een aanvullende herhaling vatbaar.”
Sisca C.

 

Reacties zijn gesloten.