Workshops

Liefdevol Levenseinde

Vroeg of laat krijgen we allemaal te maken met het sterven van een naaste.
Wil jij met vertrouwen, liefdevolle aandacht en verbinding een stervende in deze kwetsbare fase kunnen verzorgen en steunen? En adequaat kunnen handelen als het sterven daar is?

Deze workshop is een dag over het bieden van steun en zorg tijdens de laatste levensfase van een naaste én waarin je reflecteert op het eigen levenseinde.
Een dag waarin het delen van kennis, ervaren middels simpele oefeningen en het aanreiken van praktische handvatten centraal staan. Een dag ook met ruimte voor eigen inzichten en aandacht voor gevoelens die het besef van de eindigheid van het leven kunnen oproepen. Wanneer we de moed hebben om over onze eigen sterfelijkheid na te denken, kunnen we beter zorgen voor hen die gaan sterven.

Daarnaast gaan we uitgebreid in op het stervensproces.
Hoe ziet dat eruit, wat gebeurt er, welke signalen zijn er die het nabije sterven aandienen. De gelaagdheid van het stervensproces. Hoe ga je om met een stervende? Spreken over het levenseinde met de stervende. Wat kun je die nog bieden in de verschillende fasen van het proces? Zijn er onafgemaakte zaken en is het zinvol dat die aan de orde komen nog?

"Deze workshop is een echte aanrader voor eenieder die in dit onderwerp is geïnteresseerd en zijn/haar leven wil verrijken."
Teddy K.

Even kort op een rij wat we o.a. behandelen:

  • Wat betekent sterven voor jou?
  • In gesprek gaan over het levenseinde.
  • Hoe ziet het sterfproces eruit?
  • Rouw.
  • Hoe communiceer je zonder woorden?
  • Wat kun je met rituelen?
  • Zijn er onafgemaakte zaken?
  • Fysieke zorg en zelfzorg.

"Praktische, soms heel eenvoudige, maar superbelangrijke en vooral liefdevolle tips gekregen en oh zo’n mooie oefeningen zelf ervaren. Dit is een groot cadeau voor mezelf geweest dat echt iederéen zichzelf mag gunnen. Je leert veel over jezelf en kunt van zoveel waarde zijn voor een stervende. Dat ik het geleerde al een paar dagen erna kon toepassen bij mijn schoonmoeder was niet te voorzien, maar ik ben Yarí er enorm dankbaar voor."
Marjon M-H.

Na de workshop heb je handvatten om een naaste nabij te zijn in de stervensfase en heb je weet van de dingen die je hierin tegen kunt komen.
Hoe je om kunt gaan met emotionele reacties. Je hebt kennis gemaakt met (non-)verbaal communiceren tijdens dit proces en hebben we de spirituele laag hiervan aangeraakt. Je weet hoe je een (afscheids)ritueel kunt verzorgen en hoe je een handmassage aan een stervende kunt geven.  Maar ook lichte zorgtaken, balans te houden in zorg voor de ander en jezelf komen aan de orde en weet je wat mogelijk is kort na het stervensmoment en daarna.

Het is dus beslist een intense dag over de eindigheid van ons leven, sterfelijkheid en ondersteuning bij sterven.

"De meest complete workshop stervensbegeleiding die ik ooit heb gevolgd. In de andere workshops wordt voortdurend gesproken over “Er Zijn”; Yari legt vanuit diep doorvoelde ervaring heel goed uit wat Er Zijn inhoudt op meerdere niveaus.
Mijn complimenten voor de zorgvuldigheid, gedegenheid, respect, ruimte voor eenieder en de goede liefdevolle verzorging."    Esther Z.

Een dag voor naasten, mantelzorgers en anderzinds belangstellenden.
Een dag die helpt om meer voorbereid te zijn wanneer sterven zich in jouw omgeving aandient. Een dag ook om je op een andere, meer persoonlijke laag met sterven te verhouden.

Alle besproken onderwerpen van deze dag ontvang je in een bijbehorende praktische gids als naslagwerk.

"Laagdrempelig, van mens tot mens, in alle aandacht, gehoord worden in wat er is te delen."
Irene R.

Yarí is aan het herstellen van post-covid (long covid) en dat vergt tijd en geduld.
De workshops die gepland stonden voor dit voorjaar zijn daarom komen te vervallen.
Wil je 1-op-1 over één of meerdere onderwerpen van deze workshop met mij spreken? Dat kan wel. Ik kom naar je toe om onder het genot van een flinke pot thee op een zeer persoonlijke wijze te spreken en te delen over dit onderwerp.
Neem hiervoor contact op via de mail of bel 06-14441075

Er zijn ook nog geen data voor het najaar gepland, maar indien je belangstelling hebt voor de workshop als je de workshop "Liefdevol Levenseinde" wilt organiseren in eigen huiskamer of voor professionals op de eigen locatie? Stuur dan een mail hierover.
Voor deze dag in eigen woonkamer of op uitnodiging van professionals op eigen locatie gelden andere tarieven.

Over de campagne van Stichting SIRE: https://sire.nl/campagnes/de-dood-praat-erover/

 

"Een inspirerende en liefdevolle dag, waarin ik de dood zijn plek binnen de schoonheid van het leven weer een stuk meer kon geven."
Nishavda T.

"Een prachtige, liefdevolle bijeenkomst waarin het einde van het leven en de liefdevolle begeleiding hier naar centraal staat."
Nora S.

"Zo bijzonder deze workshop te volgen! Een grote aanrader voor een ieder die in deze materie is geïnteresseerd."
Nina N.

Liefdevol Levenseinde is in 2019 ontwikkeld door Zilla van Dijk, van Stichting Rituals to Root
Deze workshop is ook te volgen bij haar in Almere. Voor de actuele data zie haar agenda

"Voor een aanvullende herhaling vatbaar.”
Sisca C.

 

Reacties zijn gesloten.