Rouwnabijheid

Rouwen is een zoektocht. Geconfronteerd worden met een grote emotionele verandering maakt dat je terecht komt in een situatie die tijd, ruimte en aandacht vraagt om een nieuwe balans te vinden. Naast allerlei praktische zaken die al zoveel energie kosten, krijg je te maken met een overhoop gegooide binnenwereld en beiden vragen om aandacht. Maar hoe doe je dat?

Door stilte staan. Stil te staan bij wat was. Te voelen wat je verlies voor je betekende. Dat is wat we de oogst van het verlies kunnen noemen. Wanneer we de pijn van het verlies ten diepste durven te voelen, vinden we hierin de liefde en de vreugde van dat wat was. Dat maakt dat rouw ook een eerbetoon is en een kans de liefde nog dieper te integreren in ons zijn.

Rouwen is vaak een onzichtbaar proces van het hart, het lijf en de ziel dat je in veel gevallen alleen doet, want geleidelijk aan neemt de aandacht vanuit de omgeving af. Het leven gaat toch verder immers? Maar voor jou is er iets blijvend veranderd! Je kunt niet doorgaan alsof er niets gebeurd is.

Ik durf te zeggen dat we niet kunt rouwen zonder mensen om ons heen, zonder degenen die ons durven te ontmoeten in ons verlies. Niet voor even, maar omdat zij begrijpen dat rouw zijn eigen tijd kent. Zij zijn het die ons steunen zodat we doorheen het proces weer durven te geloven dat we onszelf kunt dragen. En vanuit dat vertrouwen kunnen we ons weer stap voor stap opnieuw verbinden met het leven en de taken die we daarin hebben.

 

Het begrijpen van de fasen van rouw ondersteunen het proces. Daarom zullen deze 5 fasen (ontkenning, boosheid, onderhandelen, verdriet, aanvaarding) steeds weer opnieuw besproken worden, want dit is een dans door de fasen die geen vaste stappen kent.

ROUWWIEL*

Ik voel mij gezegend dat ik de kennis van het rouwwiel kan doorgeven. Het rouwwiel is gebaseerd op het gecombineerd werken met het levenswiel en het dodenwiel.

Na een verlies staat het levenswiel stil, stopt jouw gang over het wiel voor even en komst daarna weer langzaam in beweging. Rouw heeft verschillende stadia en die gaan mee met het wiel. Rouw zoekt de balans tussen leven en dood die nodig is om ons opnieuw te kunnen verbinden met de levenskracht en we weer ten volle onze stappen op het levenswiel kunnen zetten.

LICHAAMSGERICHTE BENADERING

Wanneer rouw een langere periode is weggehouden na een verlies (gestolde rouw) kunnen klachten ontstaan. Klachten die veelal te maken hebben met het niet (meer) voelen van de gevolgen van het verlies.

Door een ogenschijnlijk eenvoudige lichamelijke benadering met antroposofische inwrijvingen maak je weer stappen om te voelen en uiteindelijk diep genoeg te rouwen en je stappen over het rouwwiel te zetten.

*Het werken met het rouwwiel en dodenwiel heb ik geleerd van Linda Wormhoudt. Beiden zijn door haar vorm gegeven. Werken met het levenswiel leerde ik van Daan van Kampenhout en kreeg een vervolg bij Linda.

Rouwen is ten diepste leven.

Leven met alle pijn, verdriet, vreugde, boosheid en angst.

Leven dat je voelt tot in alle vezels van je lijf.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.