Rouwnabijheid

Rouw als zoektocht

Rouwen is een zoektocht. Geconfronteerd worden met een grote emotionele verandering maakt dat je terecht komt in een situatie die tijd, ruimte en aandacht vraagt om een nieuwe balans te vinden. Naast allerlei praktische zaken die al zoveel energie kosten, krijg je te maken met een overhoop gegooide binnenwereld en beiden vragen om aandacht. Maar hoe doe je dat?

Door stil te staan. Stil te staan bij wat was. Door te voelen, hoe pijnlijk dat ook is, te voelen wat dit verlies voor je betekent. Dat is wat we de oogst van het verlies kunnen noemen. Wanneer we de pijn van het verlies ten diepste durven te voelen, vinden we hierin de liefde en de vreugde van en voor dat wat was.
Dat maakt dat rouw ook een eerbetoon is en een kans de liefde nog dieper te integreren in ons zijn.

Verlies verandert je.

Rouwen is vaak een onzichtbaar en eenzaam proces van het hart, het lijf en de ziel. Geleidelijk aan neemt de aandacht vanuit de omgeving af. Het leven gaat toch verder immers? Maar voor jou is er iets blijvend veranderd! Je kunt niet doorgaan alsof er niets gebeurd is.

Ik durf te zeggen dat we niet kunt rouwen zonder mensen om ons heen, zonder degenen die ons durven te ontmoeten in ons verlies. Niet voor even, maar omdat zij begrijpen dat rouw zijn eigen tijd kent. Zij zijn het die ons steunen zodat we doorheen het proces weer durven te geloven dat we onszelf kunt dragen. En vanuit dat vertrouwen kunnen we ons weer stap voor stap opnieuw verbinden met het leven en de taken die we daarin hebben.

Lichaamsgerichte begeleiding bij rouw - Rouwen met compassie

Rouw laat zich voelen in je lijf en vraagt veel van je. Zachte aandachtvolle aanraking steunt je het verlies te dragen en stap voor stap met dit verlies je leven hernieuwd vorm te geven.
Door een ogenschijnlijk eenvoudige rouwmassage, eventueel in combinatie met antroposofische inwrijvingen en inbakeren, ga je fysiek je rouwproces aan, maak je weer contact met je lichaam en zet je stappen om te voelen wat gevoeld mag worden. Hiermee ondersteun je je rouw.

Wanneer rouw een langere periode is weggehouden na een verlies (gestolde rouw) kunnen klachten ontstaan. Vaak wat vage klachten die veelal te maken hebben met het niet (meer) voelen van de gevolgen van verlies. Ook dan is rouwmassage een mooie manier om weer in verbinding te komen met dit verlies en het de ruimte te geven die nodig is voor werkelijk herstel.

Ik ben lid van het netwerk Rouwen met Compassie

Lees hier een mooi artikel uit de Correspondent:
Hoe de lichaamstherapeut je met beide benen op de grond krijgt.

 

Werken met het Rouwwiel *

Het Rouwwiel is gebaseerd op het gecombineerd werken met het Levenswiel en het Dodenwiel.
Het dodenwiel kan ook verlieswiel genoemd worden en krijgt hiermee een ruimere verlies betekenis.

Na een ingrijpend verlies staat het levenswiel tijdelijk stil. Dat wil zeggen; De gang over het levenswiel stopt voor even en komt daarna weer langzaam in beweging.
Rouw is een proces met verschillende stadia en die gaan mee over het wiel. Via werken met het rouwwiel maak je inzichtelijk waar jij staat in jouw rouwproces. Het zoeken naar de balans tussen rauwe rouw en leven met rouw, is nodig om ons opnieuw te kunnen verbinden met de levenskracht, zodat we weer ten volle onze stappen op het levenswiel kunnen zetten.

Het begrijpen van hoe rouw kan verlopen ondersteunt het proces. De vele theorieën kunnen hierin behulpzaam zijn en ze verbeelden middels het rouwwiel kan helderheid en inzicht brengen. Steeds opnieuw kijken hoe jouw proces verloopt is een dans die geen vaste stappen kent. Waar jij bent in jouw proces zal het uitgangspunt zijn.

 

*Het werken met het rouwwiel en dodenwiel heb ik geleerd van Linda Wormhoudt. Zij voegde het dodenwiel samen met het levenswiel van Daan van Kampenhout tot het werken met het rouwwiel.
Ik voel mij dankbaar dat ik de kennis van het rouwwiel kan doorgeven. De symboliek en het ontwerp van het dodenwiel zijn van haar hand.
Werken met het levenswiel leerde ik van Daan van Kampenhout en kreeg een verdiepend vervolg bij Linda. Beide ontwerpen zijn uitgevoerd door Juultje Fontein.

Rouwen is ten diepste leven.

Leven met alle pijn, verdriet, vreugde, boosheid en angst.

Leven dat je voelt tot in alle vezels van je lijf.

Reacties zijn gesloten.