Wat is een Rouwvrouw

Wat is een Rouwvrouw

Yarí behoort tot een groep stervensbegeleiders die de overgang van leven naar dood niet alleen vanuit medisch perspectief benadert, maar vooral ook vanuit een medemenselijk, holistisch, en spiritueel perspectief. Dat is helpend voor alle betrokkenen.

Deze stervensbegeleiders noemen zich ook wel Rouwvrouwen, Zielenmannen Vroedvrouwen voor stervenden, Death Doula’s, Levenseinde begeleiders, etc.

Wat hen verbindt is dat zij zijn getraind binnen een concept gebaseerd op oude culturen en hebben vandaaruit hun visie verder ontwikkeld los van religieuze dogma’s.
Zij hebben zich gespecialiseerd om de overgang van leven naar dood niet alleen vanuit medisch perspectief te benaderen, maar vooral ook vanuit een medemenselijk, holistisch, en spiritueel perspectief met veel zorg voor de ziel.

Ooit waren er, ook in onze cultuur, vrouwen en mannen die een roeping voelden: het met veel aandacht voor de ziel begeleiden van de stervende en net gestorvene.
Heden ten dage in bepaalde culturen en hier in het Westen weer meer en meer, begrijpt men dat het lichaam sterft maar dat de ziel verder reist, en dat die reis een voorbereiding vergt en al begint voor het stervensmoment.

Een rouwvrouw/zielenman helpt de stervende met de voorbereiding en de gestorvene op weg, met rituelen, persoonlijke aandacht, aandacht voor het lichaam (afleggen, wake) en aandacht voor de ziel.

Het stervensproces is een overgang in stappen die allemaal liefdevolle bewuste aandacht verdienen.
Extra steun, begeleiding en zorg tijdens dit gelaagde proces kan dan gewenst zijn.
Dit proces kan zich in enkele uren voltrekken maar ook dagen, weken en zelfs langere tijd vergen. Hoeveel stappen er dan ook gezet moeten worden en hoe lang dit proces ook duurt er is één ding dat gedurende deze tijd belangrijk is en dat is het gevoel van veiligheid en vertrouwen.
De wetenschap dat de verzorgers zich bewust zijn van mogelijke laatste wensen, mee kunnen bewegen in de veranderende belevingen en behoeften van de stervenden tot het einde, hoe lang dit ook duurt, is essentieel hiervoor.

titel

tekst

tekst

tekst

Reacties zijn gesloten.