Het opbaren van een geliefde is voor veel mensen spannend, vooral als je dit nog nooit hebt meegemaakt.
Maar opbaren is een hele liefdevolle gebeurtenis.
Opbaren is letterlijk het 'op een baar leggen' van een overledene.
Het is na de laatste verzorging en het kleden van de overledene een volgende ingrijpende gebeurtenis dat deel uitmaakt van het afscheidsritueel.
Gebleken is dat het thuis, of op een persoonlijke locatie, opbaren van een overledene een positieve invloed heeft op het rouwproces en de manier waarop we afscheid nemen.
Het opbaren kan op het eigen bed, op een tafel, op een baar met een wade, in een open of gesloten kist, in een mand, in een kano of wat ook maar past bij de overledene en de nabestaanden.
Je bent dus niet gebonden aan een rouwcentrum of mortuarium.
Een groot voordeel van thuis opbaren is dat er zoveel meer ruimte is voor creativiteit. Mooie doeken, geliefde voorwerpen, muziek, dagelijks verse bloemen, etc.
Veel mensen vinden het een prettig idee om het opbaren thuis in een vertrouwde omgeving plaats te laten vinden. Zo kun je de overledene zien wanneer je maar wilt, er kan gewaakt worden bij de overledene, verhalen gedeeld worden en er is ruimte voor allerhande rituelen, groot of juist heel klein.
Afhankelijk van de behoeften en de locatie kan het handig zijn om onderling bepaalde tijden af te spreken waarop familie, vrienden en kennissen bij de overledene kunnen zijn. Dit kan verstandig zijn wanneer er thuis niet zoveel ruimte is. Wanneer de plek waar de overledene verblijft het toelaat kun je ook juist afspreken dat iedereen langs mag komen wanneer ze maar willen.
Een natuurlijke opbaring zonder koeling:
Hierbij worden onder en rondom de plek waar de overledene is opgebaard graszoden gelegd. Deze worden regelmatig besproeid met water waaraan Selicia D8 druppels en Rozemarijn Badmelk is toegevoegd.
Ook wanneer iemand in een ziekenhuis komt te overlijden kan Yarí de zorg voor het lichaam en de ziel van afdeling, via mortuarium naar huis of rouwcentrum begeleiden en daarover waken.
Het is volgens de wet verplicht om ervoor te zorgen dat een overledene uiterlijk op de 6de werkdag na overlijden begraven of gecremeerd wordt. Dit is dus ook het maximale aantal dagen hoe lang iemand opgebaard kan worden.
Er zijn geen regels en voorwaarden verbonden aan thuis opbaren, maar het is wel zaak om het lichaam in een goede conditie te houden. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden, afhankelijk van de wensen, de locatie en weersomstandigheden.
Hierover adviseer ik u graag.
De foto is gemaakt door Sterling in Beaver Falls, Pennsylvenia, vermoedelijk rond 1910-1920