Workshop

Workshop

Liefdevol Levenseinde

Deze workshop is een dag voor jouzelf. Het is een intense dag over sterfelijkheid en stervensbegeleiding.
Vroeg of laat krijgen we allemaal met het sterven van een naaste te maken. Wil jij met vertrouwen, in liefde en verbinding een stervende kunnen verzorgen en begeleiden en tegelijkertijd adequaat handelen als het zover is?

Onderwerpen die we o.a. behandelen zijn: Wat betekent sterven voor jou? Spreken over het levenseinde met de stervende. Hoe ziet het sterfproces eruit? Verschil tussen genezen en helen. Hoe communiceer je zonder woorden? Wat kun je met rituelen? Tips voor de fysieke zorg en het geven van een aandacht volle handinwrijving. Zijn er onafgemaakte zaken?

Liefdevol Levenseinde is ook een dag met ruimte voor eigen inzichten en aandacht voor emoties die het besef van de eindigheid van het leven kunnen oproepen.
Daarom zullen we ook spreken over hoe we omgaan met het levenseinde en onze eigen sterfelijkheid. Wat roept dat op? Hoe gaan we om met onze eigen emoties en blijven we in balans, bewaken we onze innerlijke ruimte? Hoe blijf je voor jezelf zorgen? Zullen we een paar simpele oefeningen doen rondom woordeloos communiceren.

Ook zullen we spreken over wat corona betekent voor onze sterfelijkheid en die van naasten.

Na de workshop zul je handvatten hebben om te begeleiden in de stervensfase; hoe je om kunt gaan met emotionele reacties; heb je kennis gemaakt met (Non-)verbaal communiceren tijdens dit proces;
Kun je een (afscheids)ritueel verzorgen; Lichte zorgtaken uit te voeren; Balans te houden in zorg voor de ander en jezelf; Aandacht volle handmassages geven; Praktische voorbereidingen treffen voor na het sterven.

Als naslagwerk ontvang je een praktische gids als naslagwerk.

Deze workshop is vooral aanbevolen voor naasten, mantelzorgers en professionals die beroepshalve met stervenden te maken krijgen. Om voorbereid te zijn in wat je te wachten staat als sterven zich in jouw omgeving aandient of als je belangstelling hebt voor het onderwerp.

Wij houden rekening met de RIVM richtlijnen op dat moment.

Datum en tijd: Zaterdag 3 oktober 2020, 10.00-16.30
Locatie: De Buurtfabriek, Peter van Anrooylaan 1, Arnhem
Aantal deelnemers: maximaal 8
Bijdragen: € 75,00 incl. koffie, thee, lekkers, lunch, certificaat en praktische gids
Aanmelden: yari@amaruq.nl of 06-14441075

Geef een reactie